Odwiedź nas
ul. Srebrna 3, Warszawa
Zadzwoń do nas
22 652 20 25
22 654 71 11
Godziny otwarcia
Pn-Pt: 7:00-21:00
Sb: 9:00-13:00

Indywidualne konsultacje dietetyczne prowadzi mgr Magdalena Mordak - dietetyk

  1. Wprowadzanie zmian w sposobie żywieni dostosowanych indywidualnie dla pacjenta
    1. Ustalenie sposobu żywienia w różnych jednostkach chorobowych:
    2. Nadwaga i otyłość
    3. Insulinooporność
    4. Choroby ukł. sercowo- naczyniowego Nadciśnienie tętnicze
    5. Hiperlipidemia
    6. Osteoporoza
    7. Dna moczanowa
    8. Zespół jelita drażliwego
  2. Żywienie w okresie poprzedającym ciążę
  3. Żywienie w ciąży

Pomiar składu ciała metodą bioimpedancji (określenie zawartości tkanki tłuszczowej, mięśniowej, stopień nawodnienia organizmu).

 

JAK SIĘ PRZYGOTOWAĆ DO POMIARU?

  • być na czczo lub przez 4 h poprzedzające badanie nie jeść i nie pić napojów z kofeiną
  • przez 24 h poprzedzających badanie nie spożywać alkoholu
  • przez 12 h poprzedzających badanie nie wykonywać intensywnego wysiłku fizycznego (np. trening)
  • być przygotowanym na odsłonięcie stóp ( bez rajstop i skarpet); pomiar wykonuje się na boso

 

PRZECIWWSKAZANIA:

  • menstruacja
  • ciąża
  • rozrusznik serca
  • choroba nowotworowa
  • epilepsja

 

NA PIERWSZĄ KONSULTACJĘ PROSZĘ PRZYGOTOWAĆ :

  • Aktualne (z ostatniego roku) wyniki badań krwi: morfologia, lipidogram, glikemia, poziom hormonów itp.
  • Spis przyjmowanych leków i suplementów.
  • Wypis ze szpitala w przypadku hospitalizacji w ciągu ostatniego roku.
  • Dzienniczek bieżącego spożycia.

 

DZIENNICZEK BIEŻĄCEGO SPOŻYCIA

Dzienniczek pozwala określić sposób żywienia, nawyki, błędy czy możliwe niedobory.

Proszę jak najdokładniej spisywać wszystkie spożywane posiłki. Należy wybrać dwa dni powszednie (nie kolejne) i jeden dzień wolny od pracy. Notować należy wszystkie zjedzone potrawy, produkty i wypite płyny. Notatki powinny być prowadzone na bieżąco. Co powinny zawierać?

  • porę posiłku i rodzaj (np. śniadanie, obiad, przekąska),
  • wszystkie użyte składniki,
  • sposób przyrządzenia posiłku (gotowanie, smażenie, pieczenie itp.),
  • ilość składników (waga z opakowania lub miara domowa np. kromka, szklanka, łyżka itp.),
  • okoliczności posiłku (dom, poza domem, w pośpiechu, z nudów, przed telewizorem, samemu, z rodziną itp.).

 

Wzór

8.00 śniadanie (pośpiech)

chleb razowy - 2 kromki,
masło - 1 łyżeczka,
polędwica sopocka - 2 plasterki,
papryka ½ średniej sztuki,
herbata - 1 szklanka,
cukier - 1 łyżeczka

KONSULTACJA DIETETYCZNA INDYWIDUALNA

  • wizyta jednorazowa 120 zł
  • kontrolna 100 zł
  • pomiar składu ciała 35 zł - Pomiar składu ciała metodą bioimpedancji- technika polegająca na pomiarze oporu tkanek na przepływ prądu o niskim natężeniu. Tkanka mięśniowa, kości oraz woda przewodzą elektryczność znacznie lepiej niż tkanka tłuszczowa, która stawia większy opór. Można więc łatwo je rozróżnić. Metoda bioimpedancji określa zawartość tkanki tłuszczowej w masie ciała, a także masę beztłuszczową (kości, mięśnie, tkanki miękkie, organy) i stopień nawodnienia.

 

mgr Mordak Magdalena dietetyk

  • Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych – studia podyplomowe WUM
  • Odporność w zdrowiu i chorobie: jak się rozwija i zmienia w ciągu życia człowieka
  • Rola diety w schorzeniach tarczycy
  • Diagnostyka laboratoryjna w pracy dietetyka
  • Zastosowanie dietetyki w terapii onkologicznej
  • Popularne diety odchudzające w świetle badań
  • Zdrowe odżywianie kobiet w ciąży i dzieci
  • Coaching dietetyczny
  • Żywienie osób aktywnych
  • Psychologia dla dietetyka
  • Insulinooporność okiem dietetyka. Co pomaga w świetle badań?

 

Informacje i zapisy:

Magdalena Mordak tel. +48 536 700 660, e-mail: mmordak.dietetyk@gmail.com

Zapisy:

Rejestracja Centrum Rehabilitacji Leczniczej tel. 022 654 71 11; 022 652 20 25