Indywidualne konsultacje dietetyczne prowadzi mgr Magdalena Mordak - dietetyk
- Wprowadzanie zmian w sposobie żywieni dostosowanych indywidualnie dla pacjenta
- Ustalenie sposobu żywienia w różnych jednostkach chorobowych:
- Nadwaga i otyłość
- Insulinooporność
- Choroby ukł. sercowo- naczyniowego Nadciśnienie tętnicze
- Hiperlipidemia
- Osteoporoza
- Dna moczanowa
- Zespół jelita drażliwego
- Żywienie w okresie poprzedającym ciążę
- Żywienie w ciąży
Pomiar składu ciała metodą bioimpedancji (określenie zawartości tkanki tłuszczowej, mięśniowej, stopień nawodnienia organizmu).
JAK SIĘ PRZYGOTOWAĆ DO POMIARU?
- być na czczo lub przez 4 h poprzedzające badanie nie jeść i nie pić napojów z kofeiną
- przez 24 h poprzedzających badanie nie spożywać alkoholu
- przez 12 h poprzedzających badanie nie wykonywać intensywnego wysiłku fizycznego (np. trening)
- być przygotowanym na odsłonięcie stóp ( bez rajstop i skarpet); pomiar wykonuje się na boso
PRZECIWWSKAZANIA:
- menstruacja
- ciąża
- rozrusznik serca
- choroba nowotworowa
- epilepsja
NA PIERWSZĄ KONSULTACJĘ PROSZĘ PRZYGOTOWAĆ :
- Aktualne (z ostatniego roku) wyniki badań krwi: morfologia, lipidogram, glikemia, poziom hormonów itp.
- Spis przyjmowanych leków i suplementów.
- Wypis ze szpitala w przypadku hospitalizacji w ciągu ostatniego roku.
- Dzienniczek bieżącego spożycia.
DZIENNICZEK BIEŻĄCEGO SPOŻYCIA
Dzienniczek pozwala określić sposób żywienia, nawyki, błędy czy możliwe niedobory.
Proszę jak najdokładniej spisywać wszystkie spożywane posiłki. Należy wybrać dwa dni powszednie (nie kolejne) i jeden dzień wolny od pracy. Notować należy wszystkie zjedzone potrawy, produkty i wypite płyny. Notatki powinny być prowadzone na bieżąco. Co powinny zawierać?
- porę posiłku i rodzaj (np. śniadanie, obiad, przekąska),
- wszystkie użyte składniki,
- sposób przyrządzenia posiłku (gotowanie, smażenie, pieczenie itp.),
- ilość składników (waga z opakowania lub miara domowa np. kromka, szklanka, łyżka itp.),
- okoliczności posiłku (dom, poza domem, w pośpiechu, z nudów, przed telewizorem, samemu, z rodziną itp.).
Wzór
8.00 śniadanie (pośpiech)
chleb razowy - 2 kromki,
masło - 1 łyżeczka,
polędwica sopocka - 2 plasterki,
papryka ½ średniej sztuki,
herbata - 1 szklanka,
cukier - 1 łyżeczka
KONSULTACJA DIETETYCZNA INDYWIDUALNA
- wizyta jednorazowa 120 zł
- kontrolna 100 zł
- pomiar składu ciała 35 zł - Pomiar składu ciała metodą bioimpedancji- technika polegająca na pomiarze oporu tkanek na przepływ prądu o niskim natężeniu. Tkanka mięśniowa, kości oraz woda przewodzą elektryczność znacznie lepiej niż tkanka tłuszczowa, która stawia większy opór. Można więc łatwo je rozróżnić. Metoda bioimpedancji określa zawartość tkanki tłuszczowej w masie ciała, a także masę beztłuszczową (kości, mięśnie, tkanki miękkie, organy) i stopień nawodnienia.
mgr Mordak Magdalena dietetyk
- Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych – studia podyplomowe WUM
- Odporność w zdrowiu i chorobie: jak się rozwija i zmienia w ciągu życia człowieka
- Rola diety w schorzeniach tarczycy
- Diagnostyka laboratoryjna w pracy dietetyka
- Zastosowanie dietetyki w terapii onkologicznej
- Popularne diety odchudzające w świetle badań
- Zdrowe odżywianie kobiet w ciąży i dzieci
- Coaching dietetyczny
- Żywienie osób aktywnych
- Psychologia dla dietetyka
- Insulinooporność okiem dietetyka. Co pomaga w świetle badań?
Informacje i zapisy:
Magdalena Mordak tel. +48 536 700 660, e-mail: mmordak.dietetyk@gmail.com
Zapisy:
Rejestracja Centrum Rehabilitacji Leczniczej tel. 022 654 71 11; 022 652 20 25